سخن سردبیر:نامه‌ی خداحافظی

یاسر میردامادی

این شماره، یعنی شماره‌ی یازدهم، آخرین شماره‌ی دوفصل‌نامه‌ی «نقد دینی» است و این مجله دیگر منتشر نخواهد شد. این شماره نیز تنها روی وب‌سایت منتشر می‌شود و، به خلاف شماره‌های پیشین، فاقد نسخه‌ی پی‌دی‌اف است. «نقد دینی» چهار سال دوام آورد و یازده شماره از آن منتشر شد. مشکلات مالی ابتدا مجله را از فصل‌نامه به دوفصل‌نامه و سرآخر به هیچ‌گاه‌نامه مبدل کرد. کلیشه است اگر بگویم که هر سلامی خداحافظی‌ دارد. خداحافظی پس از چهار سال برای یک مجله زود است. طرح‌های بسیاری داشتیم و امیدِ در میان افکندن گوی موضوعات فراوانی را در سر داشتیم اما «کس به میدان برنمی‌آید سواران را چه شد». گرچه این خداحافظی است پایان کار لزوماً نیست. روزی با سر و شکلی تازه شاید بازگردیم.

پس از سه شماره پرداختن به موضوع «دین در ایران قرن چهاردهم خورشیدی» (شماره‌های ۸، ۹ و ۱۰) در پرونده‌ی این شماره به «آینده‌ی دین در ایران قرن پانزدهم خورشیدی» می‌پردازیم، قرنی که تازه وارد آن شده‌ایم. محمدرضا نیکفر در «چپ ایرانی و گذشته و آینده‌ی مذهب در ایران» به نسبت چپ ایرانی با مذهب پرداخته و استدلال می‌کند که چپ ایرانی ضد مذهب نبوده و احتمالا در آینده نیز با «پارسایان دینی»، یعنی مذهبی‌هایی که ضد تبعیض (به ویژه ضد تبعیض دینی) اند، بر سر ستیز نخواهد بود. ایقان شهیدی در «حال و آینده اقدامات جوامع بهائی» استدلال می‌کند که بهائیان ایران با وجود سرکوب‌ها پس از انقلاب در صدد فعالیت‌های عام المنفعه‌ بوده‌اند و اگر در ایران آینده به بهائیان اجازه‌ی فعالیت داده شود این فعالیت‌ها به افزایش خیر جمعی ایرانیان خواهد انجامید. ادریس پیرصاحب در «آینده اسلام سنی‌مذهب در ایران» پس از ارائه‌ی روایت دست‌اولی از تنوع قومی و فکری اهل سنت ایران استدلال می‌کند که آینده‌ی اسلام سنی‌مذهب در ایران شاهد تعامل سه جریان طریقتی (تصوف)، روشنفکرانه و سلفی خواهد بود.

حسن یوسفی اشکوری در بخش چهارم سلسله مقالات‌اش با عنوان «اسلام، جامعه و سیاست در قرن سیزدهم و چهاردهم خورشیدی» با مرور تلاش‌ها برای اصلاح سیاسی در ایران پس از انقلاب نتیجه می‌گیرد که تا تضادهای ساختاری قانون اساسی جمهوری اسلامی حل نشود بعید است تلاش‌های اصلاحگرانه به ثمر برسد. احسان ارضرومچیلر در «آینده‌ی دین‌ورزی در عصر شبکه‌های اجتماعی» استدلال می‌کند که شبکه‌های اجتماعی از یک سو امکان تعامل طرز فکرها و سبک زیست‌های مختلف را فراهم می‌کند و از سوی دیگر با تقویت پدیده‌ی اتاق پژواک به جداسری اجتماعی و تشدید دوقطبی‌ها و حتی امتناع تفاهم دامن می‌زند. بر این اساس گرچه با گسترش شبکه‌های اجتماعی عقلانیت و هم‌زیستی تضمین نمی‌شود فناوری‌ها را نباید جبرانگارانه تحلیل کرد. افزایش شانس رادیکالیسم به معنای حتمیت آن نیست. حسین علیزاده در «نگاهی به مناسبات علم و دین در ایران قرن چهاردهم» با مرور نسبت علم و دین در تاریخ اسلام و به ویژه در ایران از عصر قاجار تا کنون می‌پردازد. او استدلال می‌کند که در میان عالمان مسلمان تضادی با علم جدید، شبیه آن‌چه بر سر گالیله آمد، پدید نیامد. با این حال انتشار کتاب‌هایی در باب نظریه‌ی تکامل انسان اخیرا با اماواگرهایی از سوی وزارت ارشاد در ایران روبرو شده. به نظر می‌رسد که رونق دوباره‌ی استفاده‌ی مادی‌باورانه از نظریه‌ی تکامل در حال شکل دادن به نوعی واکنش محافظه‌کارانه‌ی دینی است. خلیل الرحمان طوسی در «میراث قرآن‌گرایان در شیعه پژوهی‌های معاصر» استدلال می‌کند که آن روی سکه‌ی قرآن‌گرایی مخالفت با حدیث‌گرایی است. او سپس میراث قرآن‌گرایان شیعه در نقد تشیع باطنی، که متهم به «غلو» است را بررسی می‌کند.

اما آن‌چه در بخش پرونده‌ی این شماره منتشر شد تنها بخش کوچکی از انبوه تلاش‌ها برای پرداختن به موضوعات آینده‌پژوهانه‌ است. گزارشی کوتاه از این تلاش‌های ناکام می‌تواند گستره‌ی موضوعات را نشان دهد. ابوالفضل فاتح، از سر لطف قول داد که مقاله‌ای در باب «آینده‌پژوهی چه اهمیتی دارد؟» بنویسد اما بخت ما کوتاه و جستار بر نخیل. تلاش‌های ما برای یافتن نویسنده‌ای  از داخل ایران که در باب «آینده‌ی اسلام شیعی دوازده‌امامی در ایران قرن پانزدهم» بنویسد به جایی نرسید. هم‌چنین تلاش ما برای یافتن نویسنده‌ای که در مورد آینده‌ی آیین یهود در ایران قرن پانزدهم بنویسد به جایی نرسید. امید داشتیم که آرش آبایی این مقاله را از سر لطف برای ما بنویسد. در باب آیین زرتشت بخت ما حتی از آیین یهود هم برگشته‌تر بود. در حالی که مقاله‌ای در باب تاریخ آیین یهود در قرن چهاردهم خورشیدی در ایران پیشتر منتشر کرده بودیم تلاش‌های فراوان ما برای یافتن نویسنده‌ای که در مورد آیین زرتشت در ایران قرن چهاردهم یا آینده‌ی آن در ایران قرن پانزدهم بنویسد به جایی نرسید. لازم می‌دانم از کتایون مزداپور تشکر کنم که یکی از شاگردان‌ محقق‌اش را برای نوشتن مقاله‌ای در این باب به ما معرفی کرد گرچه محقق مزبور به پیام‌های ما پاسخی نداد. منصور برجی که پیش‌تر از سر لطف مقاله‌ای در باب آیین مسیح در ایران قرن چهاردهم نوشته بود دیگر بار لطفاً قول داد که مقاله‌ای در باب «آینده‌ مسیحیت در ایران قرن پانزدهم» بنویسد اما توفیق رفیق ما نبود. محمود شیخ لطفا قول داد مقاله‌ای در باب «عرفان حوزوی در ایران قرن چهاردهم» بنویسد که باز هم کم توفیق بودیم. علی امیری محقق افغانستانی ساکن استرالیا لطفا قول داد که مقاله‌ای در باب «آینده‌ی نواندیشی دینی در افغانستان قرن پانزدهم» بنویسد اما بخت یار ما نبود. پیمان عارف لطفا قول داد که مقاله‌ای با عنوان «نقش تشیع در تداوم هویت ملی ایران» بنویسد اما مقاله در ذهن او ماند و به روی کاغذ نیامد. سید احمد نورالدین، که پیشتر مقاله‌ای در باب فقه از او منتشر کرده بودیم، لطفا قول داد که مقاله‌ای در باب «آینده‌ی فقه و مرجعیت شیعه در ایران قرن پانزدهم» بنویسد اما هزار وعده‌ی خوبان یکی وفا نکند. داریوش محمدپور، که از سر لطف پیشتر مقاله‌ای در باب تشیع اسماعیلی در ایران قرن چهاردهم خورشیدی نوشته بود، لطفا قول داد که در باب «آینده‌ی تشیع اسماعیلی در ایران قرن پانزدهم» بنویسد که باز هم ناترازی توفیق آوردیم. «آینده‌ی یارسان در ایران قرن پانزدهم» مقاله‌ای بود که سیده بهناز حسینی لطفا قول داد که بنویسد اما توفیق نوشتن آن مقاله برای مجله‌ از دست رفت. او پیشتر مقاله‌ای برای ما در باب آیین یارسان در ایران قرن چهاردهم نوشته بود. پویا موحد لطفا قول داده بود که در باب «آینده‌ی دین در جهان» برای ما بنویسد اما گرفتاری‌های او در هند مانع از نوشتن شد. نام بردن از این محققان نه از سر گلایه بلکه برای آن است که انگیزه‌ای شود تا این گرامیان مقالات فوق را دیر یا زود بنویسند و در جایی دیگر منتشر کنند تا ادبیات آینده‌پژوهانه در باب دین‌ به زبان فارسی بیش از پیش پرورده شود.

اما از گزارش ناکاموری‌ها در جستاریابی که بگذریم، علاوه بر بخش ‌های «خارج از پرونده»، «کتابخانه» و «تماشاخانه»، بخش «یک کتاب در یک گفت‌وگو» در این شماره حاوی دو گفت‌وگو است. زیبا میرحسینی در گفت‌گو با نقد دینی توضیح می‌دهد که چگونه واکنش انتقادی نواندیشان دینی در ایران به حکومت اسلامی به شکل‌گیری فمنیسم اسلامی انجامید. آیت‌الله سید مرتضی شیرازی در گفت‌وگو با نقد دینی به نقد نظریه‌ی ولایت فقیه می‌پردازد. او هم‌چنین از فقه مقاصدی  در مقابل منتقدان‌ دفاع می‌کند.